VULPECULA

Vulpeculae  Vul  Róka

Johannes Hevelius nemcsak a csillagos eget tanulmányozta részletesen, hanem mérőeszközöket is szerkesztett és készített. Ezenkívül kitűnően rajzolt. Képzelőereje azonban, úgy látszik, cserben hagyta, amikor az égen egy régóta a Hattyúhoz tartozó területet “Vulpecula cum ansere" — vagyis ,,róka híddal" csillagképnek nevezett el. A modern csillagászok megszabadultak ugyan a “lúd"-tól, de a Róka csillagkép a Nemzetközi Csillagászati Unió határozata szerint megmaradt. Csillagászatilag kevéssé jelentős, és a mi érdeklődésünk csupán egyetlenegy csillagára korlátozódik: 

alfa Vulpeculae. M1 színképtípusú vörös óriás, hőmérséklete kereken 3500 °K. Fénye 270 év alatt ér el hozzánk. Látszólagos fényessége 4,63, abszolút fényessége 0,0 fényrend.

Sokkal jelentékenyebb objektum a Róka csillagképben az M 27 (NGC 6853) jelű nagy planetáris köd. Ezt a ködöt Dumbbell-ködnek (angol súlyzófajta) is nevezik, látszólagos kiterjedése 480"- 240". Fényessége 7,6 lényrend. A köd 150 parszek távolságban van. Alakja tanulmányozásához közepes nagyságú távcső szükséges.