URSA  MINOR

Ursae Minoris   Umi   Kis Medve

alfa Ursae Minoris — Poláris — Cynosura. F8 Színképtípusú óriás, 470 fényév távolságban. A földrajztudósok Stella Polárisnak, Sarkcsillagnak nevezték. Ez jelölte számukra a képzelt földtengely irányát. A Poláris változócsillag, amelynek fénye 31,97 napos periódussal 2,1 és 2,2 fényrend között ingadozik. 

béta Ursae Minoris — Kochab. K4 színképtípusú óriás, amelyre a fény 105 év alatt ér el. 2,24 fényrend látszólagos fényességű. 10 parszek távolságból úgy ragyogna, mint az ökörhajcsár csillagkép Arcturus csillaga.

gamma Ursae Minoris — Pherkad. Fénye 180 évig vándorol hozzánk. 3,14 fényrendű csillagként látjuk, abszolút fényessége azonban egyenlő a Szekeres csillagkép legfényesebb csillagának, a Capellának a fényességével. Fizikailag az A2 színképtípusba tartozik. 

epszilon Ursae Minoris. Gl színképtípusú sárga óriás. A fedési változók típusába tartozik, 39,5 nap periódussal. Szabad szemmel nem észlelhető a fényesséeváltozás, mert csak egy tizede a csillag fényrendjének. A csillag 300 fényév távolságra van tőlünk.

dzéta Ursae Minoris. A2 színképtípusú csillag, nagy felületi hőmérséklettel. Látszólagos fényessége 220 fényév távolságból 4,34 fényrend. Ha abszolút fényességét észlelnénk, úey ragyogna, mint az Arcturus nevű fényes csillag az ökörhajcsár csillagképben.