SCUTUM

Scuti  Sct  Pajzs

Kicsiny, kifejezéstelen csillagkép. Jobannes Hevelius Firmamentum Sobiescii című, 1690-ben írt művében ezt a helyet eredetileg “Sobieski-pajzs"-nak nevezte, annak a lengyel királynak a tiszteletére, aki őt hathatósan tániogatta, amikor gdanski csillagvizsgálója tövig leégett. 

alfa Scuti. K5 színképtípusú óriás, amelynek felületi hőmérséklete lényegesen kisebb, mint a Napé. 205 fényév távolságból 4,06 fényrend látszólagos fényességű.

béta Scuti. G7 színképtípusú, sárga óriás, amely egünkön 4,47 fényrendű csillagként íénylik. Ha a világűrben csak 10 parszek távolságra lenne tőlünk, fényesebb lenne, mint az Antares a Skorpió csillagképben. A fi Scuti 1300 fényév távolságra van tőlünk.

gamma Scuti. Jellegzetes kék csillag, A3 típusú színképpel, 148 fényév távolságban. Látszólagos vizuális fényessége 4,73 fényrend, abszolút fényessége 1,4 fényrend.

delta Scuti. Olyan messze van tőlünk, hogy a fénynek 190 évre van szüksége e távolság megtételére. F4 színképtípusú, 7500 °K felületi hőmérsékletű. Nevezetes változócsillag, 4,9 és 5,2 fényrend közti fényamplitúdóval, 0,194 napos periódussal.

dzéta Scuti. K0 színképtípusú, narancs színű óriáscsillag. Napunk fénye 230 év alatt jut el nozzá.

A Pajzs csillagképben több érdekes csillaghalmaz van, közöttük legfeltűnőbb az: M 11 nyílthalmaz, amely kis színházi távcsővel is látható. Csillagai akkora helyen oszlanak el, amely kb. a telihold 1/3-ának felel meg