SCULPTOR

Sculptoris  ScI  Szobrász

E csillagkép neve de la Caille abbé javaslata szerint “Szobrászműhely" lett volna. A Nemzetközi Csillagászati Unió azonban lerövidítette ezt az elnevezést. A csillagkép a Déli Hal csillagkép Fo-malhaut nevű fényes csillagától nyugatra található. 

alfa Sculptoris. 4,39 fényrend látszólagos fényességű csillag, 270 fényév távolságban. 32,6 fényév távolságból úgy ragyogna, mint az Arcturus az ökörhajcsár csillagképben. A Főnix és a Cetnal csillagképek között található. Fizikailag a B5 típusú héliumcsillagok közé tartozik. 

béta Sculptoris. Az a -nál valamivel közelebb, “csak" 250 fényév távolságra van, ahonnét 4,46 fényrendű csillagnak látszik. Abszolút fényessége 0,0 fényrend. Színképe B9 típusú, 15 000 °K körüli tényleges hőmérséklettel.

gamma Sculptoris. G8 típusú sárga szubóriás, színképe a Napéhoz hasonló. 155 fényév távolságban van, és 4,51 fényrendű csillagnak látjuk. Abszolút fényessége 1,1 fényrend.

delta Sculptoris. A fény 163 év alatt jut el hozzánk erről a csillagról. Látszólagos fényessége 4,64 fényrend, színképe A0 típusú, tehát a hidrogéncsillagok közé sorolható. Abszolút fényessége 1,0 fényrend.

Az NGC 253 galaxis összfényessége 7 fényrendű csillagéval egyenlő, ezért színházi távcsővel is látható.