PICTOR

Pictoris Pic Festő

De la Caille abbé nevezte el ez a csillagképet “Equus Pictoris*'-nak, “Festőállványnak". A Nemzetközi Csillagászati Unió csak az elnevezés egyik részét, a “Pictor"-t, “Festő"-t vette át. Az égnek a szép Carina csillagképtől, illetve annak fényes Canopus csillagától keletre eső részén helyezkedik el. Gyakorlatilag a következő három csillagból tevődik Qssze:

alfa Pictoris. Fehér színű, 10 000 °K körüli hőmérsékletű hidrogéncsillag. 

béta Pictoris. Ugyanabba a színképtípusba tartozik, mint az a Pictoris. A fény 56 év alatt jut erről a csillagról bolygónkra. Látszólagos fényessége 3,94 fényrend.

gamma Pictoris. KI színképtípusú, narancs színű csillag, 220 fényév távolságból 4,38 fényrend látszólagos fényességével világít.

A Festő csillagkép nem nagyon gazdag fényes csillagokban. Mint mindenütt az égen, távcsővel benne is számos, gyengén fénylő csillag és galaxis látható. Még jobb segítséget nyújtanak a fényképfelvételek, amelyeken még a leggyengébben sugárzó objektumok is rögzíthetők. Ahoí'ez a módszer nem vezet célhoz, a rádióteleszkópok alkalmazása még mindig eredményes lehet. A Festő csillagképben is találtak távoli rádióforrást.