OCTANS

Octantis  Oct  Oktáns

Ez a csillagkép a Déli-sark körül helyezkedik el. Ezért ugyanolyan szerepet játszhatna a tengerhajózásban, mint a Kis Medve az északi égbolton. Csillagai azonban halványak, a Sarkcsillaghoz hasonló fényes csillaga nincs. A Déli-sarkhoz legközelebb fekvő, delta jelzésű csillag 5,5 fényrendű, ez pedig a tájékozódáshoz túl gyenge. Később még szólunk róla, hogy a déli tengerek hajósai hogyan tájékozódnak. Az Oktáns csillagkép a következő fontosabb csillagokból tevődik össze: 

alfa Octantis. Kivétel a szabály alól. A csillagképben nem a legfényesebb csillag, mégis oc-val jelölik. Látszólagos fényessége 5,24 fényrend. A fény 148 év alatt jut el erről az égitestről a Földre. Színképe F4 típusú. 

béta Octantis. E csillagról csak azt tudjuk, hogy látszólagos fényessége 4,34 fénvrend, és színképe FI típusú. Abszolút fényességét nem határozták meg.

delta Octantis. 205 fényév távolságban fénylik, 4,14 fényrend látszólagos fényességű, K2 színképtípusú csillag. Abszolút fényessége 0,2.

epszilon Octantis. M6 színképtípusú halvány vörös csillag, a fi Octantis csillag közelében helyezkedik el.

théta Octantis. 4,73 fényrendű csillagként láthatjuk. A Földtől való távolságát a fény 250 év alatt futja be. A narancs színű csillagok K5-ös színképét mutatja. 10 parszek távolságból 0,3 fényrendű csillagnak látszanék.

nü Octantis. A csillagkép legfényesebb csillaea. Színképe K0 típusú, 84 fényév távolságban 3,74 fény rendű csillagként világít. Abszolút fényessége eléri az 1,7 fényrendet.