MUSCA

Muscae  Mus  Légy

Jákob Bartsch kétes érdeme, hogy a déli égbolt kis darabjának az egyik ókori csillagkép, a Centaurus egyik részének a Légy nevet adta. A Légy csillagkép a Dél Keresztje és a Kaméleon csillagképek között található.

alfa Muscae. Elég fényes, 2,94 fényrendű csillag. A fény 365 év alatt futja be e csillag és a Föld közötti utat. 32,6 fényév távolságból úgy ragyogna, mint a Sas csillagkép legfényesebb csillaga, az Altair. 

béta Muscae. A Földtől 270 fényév távolságra van, látszólagos fényessége 3,26 fény rend. B3-as színképe szerint a héliumcsillagok közé tartozik. Abszolút fényessége -1,3 fényrend. 

gamma Muscae. A B5 színképtípusba tartozik, fényének ugyancsak 270 évre van szüksége, amíg hozzánk elérkezik. Abszolút fényessége —0,6 fényrend.

delta Muscae. Látszólagos fényessége 3,63 fényrend. K2 típusú színképe szerint hidrogéncsillag, 155 fényév távolságban. Abszolút fényessége 0,2 fényrend.

lambda Muscae. 3,80 fényrendű csillag. Színképe szerint a fehér fényű hidrogéncsillagok közé tartozik.

mü Muscae. Az előbb említett csillaghoz egészen közel fénylik, M2 színképtípusú vörös csillag. Fényessége 410 fényév távolságból 4,71 fényrend. Ha tőlünk 32,6 fényévre lenne, úgy ragyogna égboltunkon, mint a béta Centauri.