LEPUS

Leporis  Lep  Nyúl

Nagyon hatásos csillagkép — amely könnyen megtalálható, mert az Orion Saiph és Rigel csillagai alatt van. A Nyúl a sebesség jelképe volt. Ezt a tulajdonságot a kereskedelem istenének tulajdonították. A görög mitológiában Hermész, a római mitológiában Merkúr személyesítette meg. E csillagkép fő csillagai: 

alfa Leporis — Arneb. Az arab szó jelentése nyúl. FO színképtípusú szuperóriás, amely egünkön 2™69 fényességű, bár 410 fényév távolságban van. Ha 10 parszek távolságra közelednék, fényesebben ragyogna, mint a Spica a Szűz csillagképben.

béta Leporis — Nihal. G2 színképtípusú sárga óriás. Égboltunkon 2,96 fény rendű csillagként fénylik, olyan távolságban, ahonnét a fény 180 év alatt ér el hozzánk. 10 parszek távolságból az a Eridanival — az Achernarral — egyeznék meg a fényessége.

gamma Leporis. 27 fényév távolságból 3,80 fényrendű csillagként világít. F6 típusú törpecsillag, amely 10 parszek távolságból még halványabb lenne. Szintén kettőscsillag, 3,8 és 6,4 fényrendű összetevőkkel.

epszilon Leporis. K5 színképtípusú óriáscsillag, amely kb. azonos fénynyel világít a Nyúl csillagképben. 220 fényév távolságra van, és 10 parszek távolságból úgy tündökölne, mint a Capella a Szekeres csillagképben.

A Nyúl csillagképben még több kettőscsillag, változócsillag és csillaghalmaz is van, de egyik sem eléggé fényes ahhoz, hogy könyvünkbe besorolható lenne. Csak az m 79 (ngc 1904) esetében teszünk kivételt.