GRUS

Gruis Gru Daru

A déli Halak csillagképtől és a Fomalhaut nevű fényes csillagtól a Déli-sark felé menő irányban fénylenek a Daru csillagkép csillagai. Nem tudjuk, ki választotta ennek a mocsarakban élő madárnak a nevét. A régi szerzők erre a csillagképre a Phoenicopterus — Flamingó — nevet használták.

alfa Gruis — Alnair — Al Nair. Arabul lángot, égést jelent. Ma már nem állapítható meg, hogy ez az elnevezésével ellentétben fehér színű és B5 színképű csillag hogyan jutott ehhez a névhez. Az Alnair 91 fényév távolságra van tőlünk, és a déli égbolton 2,16 fényrendű csillagként fénylik. 32,6 fényév távolságból fényessége 0,3 fényrend lenne.

/3 gruis. Szép verös színű csillag, mivel az M6 színképtípushoz tartozik. Felületi hőmérséklete jóval kisebb, mint a Napé, 3500 °K körüli. 270 fényév távolságból 2,24 fény rendű csillagként világít. Abszolút fényessége —2,4 fényrend.

Y gruis. A Földtől olyan távolságban van, amelynek megtételéhez a fénynek 163 évre van szüksége. 3,6 fényrendű csillagnak latszik, ha azonban távolsága egyötödére csökkenne, 0,3 fényrendű csillagként ragyogna. A B8 színképtípusú héliumcsillagok közé tartozik.

ő1 ő1 gruis. Az emberi szem optikai kettőscsillagnak látja, vagyis a két összetevő látszólag egymás mellett fekszik. Az első egy sárga csillag, színképe ugyanolyan, mint a Napé, a második az M4 színképtípusba tartozó vörös csillag. A 6 x távolsága 230 fényév, a másik összetevő távolságát még nem határozták meg.