FORNAX

Fornacis For Kemence

E csillagkép neve de la Caille abbétól s/ármazik. Az eredeti “Fornax Chimiae" nevet Fornaxra rövidítették. A névvel a kémia jelentőségét hangsúlyozták.

alfa Fornacis. F5 színképtípusú törpecsillag. Naprendszerünktől 45 fényév távolságra van, látszólagos fényessége 3,95 fényrend.

béta Fornacis. G6 színképtípusú sárga csillag, 148 fényév távolságban. Látszólagos fényessége 4,5 fényrend, abszolút fényessége 1,2 tény-rend.

nü Fornacis. Ez a szubóriás 470 fényév távolságban fénylik, az A0 színképtípusba tartozik. 4,74 fényrendű csillag. 32,6 fényév távolságból fényessége -1,0 fényendűnek tűnne.

A Kemence olyan területen van, ahol csak kevés fénves csillag látható. Ha ismerjük a Mira Ceti változócsillagot a Cet csillagképben, akkor a látóhatár felé megtaláljuk a Kemencét.

A Kemence csillagképbe vetül egy nagy galaxishalmaz, ami azonban szabad szemmel nem észlelhető, csak fényképezéssel figyelhető meg. Ebben olyan galaxisok találhatók, amelyek csillagok millióit, izzó gázcsomókat és porfelhőket tartalmaznak, ezek visszaverik a csillagok fényét.