DELPHINUS

Delphini Del Delfin

A Delfin kicsi, de igen szép csillagkép. Hat csillagból áll. A Sas csillagképben levő fényes Altair csillagtól keletre található. A Delfin a Tejút csillagokban gazdag külső körzeteire vetítődik.

Az alfa, béta, gamma és delta csillagok rombuszt képeznek, amelyhez nyugat fele további két csillag kapcsolódik. Maea a csillagkép már az antik világban ismert volt. A név eredetére több magyarázat maradt fenn. Egyik szerint Delphinus Tritonnak, a tengerek istenének fia. A monda szerint ő mentette meg Ariont, az énekest, akit hátán vitt a partra.

alfa Delphini —Ssvalocin. Kék törpecsillag, látszólagos fényessége 3,86 fényrend, a B8 színképtípusba tartozik; távolsága 270 fényév. 10 parszek távolságból úgy ragyogna, mint a Capella a Szekeres csillagképben.

béta Delphini — Rotanev. A név jelentése ismeretlen. F3 színképtí-.pusú törpecsillag, 96 fényév távolságban és 1,4 fényrend abszolút fényességgel.

gamma Delphini. Szubóriás, K1 típusú színképpel, 4,49 fényrend látszólagos fényességgel és 1,8 fényrend abszolút fényességgel. Fénye 112 év alatt ér nozzánk. Szomszédja, a gamma 10" távolságra van tőle. 5,5 fényrendű, halványabb összetevőjű, ezért csak távcsővel különböztethető meg. Abszolút fényessége 0,1 fényrend.

delta Delphini. 250 fényév távolságból látjuk, mint 4,53 fényrendű csillagot.

epszilon Delphini. 270 fényév távolságra van a Földtől, 3,98 fényrendű csillag, a B7 színképtípusba tartozik. 10 parszek távolságból úgy ragyogna, mint a Capelía a Szekeres csillagképben.