CANCER

Cancri Cnc Rák

Kevéssé jellegzetes csillagkép olyan csillagokkal, amelyek fényessége nem éri el a 4 fényrendet. Különös nevük van. Az egyik Acubens, ami fekvőt jelent, további kettőnek a neve: Asellus Borealis és Asellus Australis — Északi csacsi és Déli csacsi.

alfa Cancri — Acubens. Kettőscsillag, amely 99 fényév távolságból világít. A feltűnőbb összetevő vizuális fényessége 4,27 fényrend, a másik 11 fényrendű. Minthogy ez idő szerint csak 11 "-re vannak egymástól, elkülönítésükhöz távcső szükséges. A feltűnőbb összetevő színképe az FO típusba tartozik.

gamma Cancri — Asellus Borealis. Ez a 4,73 fényrendű csillag 10 parszek távolságból úgy fényiének, mint az Asellus Australis csillag. Távolsága 230 fényév.

delta Cancri — Asellus Australis. Látszólag igen halvány, 4,17 fényrendű csillag, a valóságban azonban K0 színképtípusú óriás. Abszolút fényessége 0,0 fényrend. Ez azt jelenti, hogy 10 parszek távolságból úgy ragyogna egünkön, mint a Vega csillag a Lyra csillagképben. 220 fényév távolságra van.

dzéta Cancri. Kettőscsillag, amelyet először Tobias Mayer vett észre. A fényesebb összetevő 5,1 fényrendű, a másik valamivel halványabb, 6,0 fényrendű. Egvmástól 5/9-nyire vannak, így kis csillagászati távcsővel elkülöníthetők. A rendszer harmadik tagját William Her-schel látta meg először 1781. november 21-én. Ez a csillag a főcsiííag közvetlen közelében van. Tulajdonképpen tehát három csillagból álló rendszerről van szó, amely 78 fényév távolságban kering.