CANIS MINOR

Canis Minoris CMI  Kis Kutya

Téli éjszakákon az Ikrek csillagkép alatt a Kis Kutyában igen fényes csillagot látunk: a Procyont.

alfa Canis Minoris - Procyon. A Naphoz viszonylag igen közeli csillagcsoporthoz tartozik. A csillagot tőlünk akkora távolság választja el, amelyet a fény 11 év alatt fut be. F5 színképtípusú szubóriás, 0,48 fényrendű csillagként sziporkázik. Abszolút fényessége 2,7 fényrend. A Sinushoz hasonlóan a Procyonnak is van egy rendkívül sűrű anyagú fehér törpe kísérője. E csillag átmérője csupán századrésze a Napénak, mégis a Nap anyagának 63 %-át tartalmazza. A kísérő a főcsillagtól 4'/3 távolságra van, és 9,0 fényrendű. A közös tömegközéppontot a főcsillaggal együtt 40 évenként járja körül.

béta Canis Minoris - Gomeisa - El  Gomeiza - a síró. 3,09 fényrendű csillag, 0,0 abszolút fényességgel és B8 színképtípussal. 136 fényév távolságból látjuk. 

gamma Canis Minoris. 250 fényév távolságból, 4,60 fényrendű csillagként fénylik. K4 típusú sárga óriás, abszolút fényessége 0,2 fényrend.

A Kis Kutyáról több monda szól. Eratoszthenész Orion kísérőjének tartja, Hygin viszont a Maira nevű kutyának, amely siratja urának, Ikariosznak a halálát.