CARINA

Carinae Car Hajógerinc

Három csillagkép, a Carina, a Puppis és a Vela tartozik ehhez az ősi csillagképhez, amelyet régebben Argó Navisnak neveztek. Közülük a Carinában van a legfényesebb csillag, a Canopus, olyan fényforrás, amelyet gyakran használnak az űrhajók tájékozódásra.

alfa Carinae - Canopus. A görög Kanoposz városnév latin változata, így nevezték azt a nyugati Nílus torkolatánál levő várost, amely az ókorban lakóinak kicsapongó életéről volt hírhedt. A Canopus csillag -0,86 fényrendű, F0 színképtípusú óriás, 365 fényév távolságban. Ha 36,2 fényév távolságra megközelítenénk, sokkal fényesebb lenne, mint ma a Venus.

béta Carinae — Miaplacidus — hajógerinc. A második legfényesebb csillag a nagy hidrogéntartalmú A0 színképű csillagok sorában. 105 fényév távolságban van, így 1,8 fényrendű csillagként látjuk. Abszolút fényessége -0,9 fényrend. 

epszilon Carinae. Látszólagos fényessége 1,74 fényrend. KO-B összetett színképe azt mutatja, hogy spektroszkopikus kettőscsillag, 325 fényév távolságban. Abszolút fényessége —3,0 fényrend.

théta Carinae. Több halvány csillagból álló csoport mellett fekszik. A csillag fényessége 3,03 fényrend. A B0 típusú héliumcsillagok csoportjába tartozik, 20 000 ° K felszíni hőmérséklettel. Fénye 930 év alatt jut el hozzánk. 

ióta Carinae - Tureis. 2,25 fényrendű csillag. 10 parszek távolságból éppen olyan fényesen világítana, mint a Venus, amikor a legfényesebb. Tőlünk 1400 fényév távolságban van.