CAPRICORNUS

Capricorni Cap Bak

Augusztus vége felé válik láthatóvá a Bak csillagkép, a tizedik állatövi jegy. Négy csillaga: az alfa 1 és 2, a béta és a nű ábrázolja az elvarázsolt Pán szatír szarvát. 

alfa Capricorni — Gredi. Két csillag, amelyek véletlenül egymáshoz közelinek látszanak, így kettőscsillagnak tűnnek. Valójában az alfa 1 1100 fényév távolságból fénylik, míg a másik csillag csak 116 fényév távolságban van. A két csillag színképe hasonló: G5 és G8. Az első azonban szuperóriás, a második viszont “csupán" óriás. Az alfa 1 4,55 fényrendű, a másik, valamivel fényesebb csillag 3,77 fényrendű.

béta Capricorni - Dabih . Színképe A5, és szerencséjé"-nek nevezték. A csilfag F8 és B8 színképtípusú törpe, 250 fényév választja el tőlünk, így a -1,2 abszolút fényrencfű csillagot 3,25 látszólagos fényrendűként észleljük.

delta Capricorni — Deneb algiedi — állatfarkok. Színképe A5, és Algol típusú változó. Fényét alig 2,0 fényrenddel változtatja. A fényváltozást kísérője okozza, amelynek mozgására a csillag színképéből következtethetünk. A csillag távolsága 50 fényév, fényessége 2,98 fényrend.

epszilon Capricorni. 3,86 fényrendű csillag, a G4 színképtípus szuperóriása, 470 fényév távolságban. Abszolút fényessége -2,2 fényrend.