AQUARIUS

Aquarii   Aqr   Vízöntő

A Vízöntő őszi estéken figyelhető meg a horizont fölött. Csillagai nem
nagyon fényesek.

alfa A quarii - Sadalmelek. A név arab származású, jelentése: “a király boldogsága". Fizikailag Gl típusú szuperóriás, színképtípusa igen közel van a Napunkéhoz. 1350 fényévnyire van tőlünk, és 3,19 fényrendű csillagként látjuk. A csillag abszolút fényessége —5,5 fényrend.

béta Aquarii - Sadalsud. Neve az arab asztrológiában: ,,az egéíz világ szerencsés csillaga". E megjelölés még egy másik igen közeli csillagra is vonatkozik, midkét csillag heliakus kelése az esős időszak kezdetét, lenyugvásuk pedig a monszun időszak végét jelezte. A Sadalsud G0 színképtípusú szuperóriás, tőlünk 1100 fényévnyi távolságban. 3,07 fényrendű. 10 parszeK távolságból úgy fényiének, mint az Orion csillagkép Rigel csillaga.

delta Aquarii — Skat. Nevének jelentése: “az a hely, ahonnan valami leesik". A tudományos vizsgálatok szerint ez a csillagkép 78 fényév távolságban van, színképtípusa A2, amely hidrogéncsillagot jelent. 3,51 fényrendű, és abszolút fényessége 1,6 fényrend.

epszilon Aquarii — Albali. Al színképtípusú, 3,83 fényrendű csillag, 172 fényév távolságban. Abszolút fényessége 0,2 fényrend.

messier 2 (NGC 7089) szép, 7-es fényrendű gömbhalmaz.

Érdekes ködök: NGC 7293 — hellix és NGC 7009 saturnus.